Miezul nucilor conţine apă (3-5%), grăsimi (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%) din grupa globulelor (de natura celor din lapte şi ouă), săruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotină, colină), vitaminele C, E, F, P, etc, Valoarea energetică a miezului de nucă este de 560-857 (în medie 700) kcal la 100 g miezul deţine 26-60% din greutatea nucii. Nucile ar trebui sa conţină minimum 45% miez.
Miezul de nucă se consumă proaspăt sau uşor prăjit (în care caz devine mai digerabil). El este utilizat în diferite produse de cofetărie.
Din nucile verzi, înainte de întărirea cojii, se poate prepara dulceaţă.
E foarte important cum păstrăm nucile, într-o cameră aerisită, la întuneric, în strat gros de 15-20 cm (care în primele două săptămâni după recoltare se răscolesc zilnic, pentru a preveni mucegăirea fructelor) sau în saci de pânză de circa 20 kg, feriţi de rozătoare (şobolani, şoareci) şi de veveriţe. Durata păstrării, în condiţii bune, este de 1-1,5 ani; după aceea, miezul începe să râncezească.
În scopuri terapeutice se utilizează miezul nucilor, uleiul de nucă, coaja verde a fructelor şi frunzele.
Miezul de nucă este foarte energetic şi are efect laxativ, îndeosebi când este prăjit uşor şi consumat după un compot de prune sau de mere. Întrucât conţine tocoferol (vitamină E), care contribuie la scăderea conţinutului de sânge şi are o cantitate foarte redusă de hidraţi de carbon, miezul de nucă este admis în regimul diabeticilor. Substanţele grase din miezul de nucă se formează prin transformarea zaharurilor şi de aceea, pe măsură ce ele se acumulează, scade conţinutul miezului în zaharuri. Analizele făcute de Radu F.I. (1964) arată că la începutul lunii august miezul nucilor conţinea 12,1-14,5% zaharuri şi numai 5,4-8,9% substanţe grase.
Uleiul de nucă conţinând peste 50% acid linoleic, este indicat în alimentaţia dietetică pentru prevenirea aterosclerozei. El mai conţine inozitol, vitamină cu rol vital în creşterea părului. Consumat de 50-60 g într-o salată de cartofi, seara, timp de 3 zile, are efect vermifug (combate tenia). De asemenea, acest ulei combate enurezisul (scăparea involuntară şi inconştientă a urinei); se îmbibă o felie de pâine prăjită cu o linguriţă de ulei de nucă şi se consumă în fiecare seară, timp de 15 zile. Uleiul de nucă se mai foloseşte pentru frecţionarea corpului la copiii rahitici, anemici, precum şi în dermatoze (are efect emolient).
Coaja verde a nucilor (mezocarpul) conţine foarte multă vitamină C (1050-3040 mg la 100 g), nucitanin 15-20% şi alte substanţe tanoide, alcaloidul iuglon (C6H12O3), acizi organici (malic, citric), fosfaţi şi oxalaţi de calciu, naftochinon, etc. Are efecte asemănătoare cu ale frunzelor de Nuc.
Frunzele de Nuc conţin tanin complex, ulei volatil, acid galic, inozitol, alfa şi beta hidroinglonă, inglonă, vitamina C, flavone (vitamina P), substanţe minerale, etc.
Infizia şi decoctul din frunze pot fi folosite pe cale internă şi externă având acţiune astringentă (antidiareică) datorită taninului, uşor hipotensivă, hipoglicemiantă, antialergică şi antiinflamatorie. Mai sunt un dezinfectat urinar şi un antiseptic gastrointestinal. Au, de asemenea, acţiune antisudorifică.
Infuzia de frunze de Nuc, pe cale internă, se foloseşte contra diareelor, enteritelor, infecţiilor şi edemelor renale, în periartrita scapulohumerală (dureri ale umerilor), în diabetul zaharat, în hiperhidroză (transpiraţie excesivă), precum şi în hipogalactie (producere insuficientă de lapte). Această infuzie se prepară dintr-o linguriţă cu frunze mărunţite la 200 ml apă clocotită; se beau două căni pe zi.
Decoctul din frunze de Nuc (extern) – 3 linguri la o cană de 200 ml, se foloseşte ca gargară pentru tratarea stomatitelor (boli inflamatorii ale mucoasei bucale). Acest decoct se mai foloseşte pentru comprese (boli în ochi, psoriazis, eczeme, furunculoză) şi băi (în reumatism, scrofuloză, leucoree, transpiraţie excesivă la picioare).
Decoctul de frunze de Nuc (pentru băi) se prepară astfel: se fierb 100 g frunze în 3-4 l apă, timp de 15 minute. Lichidul obţinut se toarnă în apa din cadă, care să aibă o temperatură de 37 grade. Durata unei băi este de 15-20 minute.
Unguent (alifie) pentru răni, din frunze de Nuc. Această alifie se prepară din 15 g frunze mărunţite, care se macerează timp de 7 zile în 100 ml ulei de floarea-soarelui, la temperatura camerei. După macerarea conţinutului, vasul în care se află acest amestec se pune pe baia de apă în fierbere şi se lasă timp de 3 ore la foc încet. Apoi se strecoară lichidul prin tifon sau pânză, i se adaugă 15 g ceară de albine, se mai ţine încă 30 minute pe baia de apă şi apoi se face omogenizarea, după Mocanu Şt. Şi Răducanu D.
Pentru scopuri medicinale, frunzele de Nuc se recoltează în iunie. Se foloseşte numai foliolele frunzelor (fără peţiol), care se usucă la umbră (de preferinţă în podurile acoperite cu tablă), în strat subţire, care se răscoleşte zilnic, pentru a se usca cât mai repede şi a se preveni încingerea şi mucegăirea frunzelor.
În stare proaspătă, frunzele de Nuc sunt mai active decât cele uscate. Având şi proprietăţi repelente, aceste frunze se mai folosesc pentru îndepărtarea muştelor şi a deferiţilor paraziţi ai pielii.
11 comentarii:
SE SCRIE "SUNT" NU "SANT"
ASTA SE INVATA PRIN CLASA A II-A
PACAT DE ARTICOL!
Mulțumesc mult pentru ajutor!
vai tu ce desteapta esti!!!!
Bine ca aveti voi romanii darul de a vorbi.Problema este ca doar asta stiti sa faceti.Gainat prost ce esti.Ce ai de articolul scris de doamna Lilia Blajinschi?Tiganii nu fac greseli gramaticale?Cum apare unul din Republica Moldova sariti voi repede cu gura si inteligenta voastra sclipitoare.Sa le sugeti...la tigani ca au invadat tara idiotilor si pe moldoveni sa nu ii acceptati niciodata.Altceva nu meritati.CACANARILOR.Pacat de romanii toleranti si deschisi la minte pe care eu ii respect.Bine ca pleaca toti din tara asta.Sa ramameti voi cu tiganii vostrii pe care ii venerati si ii tolerati.Mare pacat!
bunàziua ..àia care au cu 2 clase mai mult ca trenul pentru voi îi bine sà veniti sà munciti aici si sà và înoarceti repede în bîrlogul vostru unde sunteti sefi de sefi pentru cà nu và puteti obisnui cu mediul de aici ...... cà aici este civilizatie iar vouà và trebuie 200 de ani....poate sà intre ROMANIA cu dreptul si cu stîngul în UE voi tot sclavi ràmîneti....fàrà nici o meserie ...,scoalà....numai din cauza voastrà ROMANIA a intrat ultima tarà în UE pentru cà ati venit aici numai pentru furat... tîlhàrii....crime...... de ati speriat lumea... stiu cà adevàrul deranjeazà dar.......
nu te supara anonimule dar eu stiu ca nici tu nu ai prea intrat in UUEE asa ca rade ciob de oala sparta si ca sa ti mai precizez ceva cred ca faci si tu parte din aceeasi familie de tigani ca jignesti la fel sau esti mai rau ca ei
Întrucât conţine tocoferol (vitamină E), care contribuie la scăderea conţinutului de sânge şi are o cantitate foarte redusă de hidraţi de carbon, miezul de nucă este admis în regimul diabeticilor...
Intoleranta de orice fel e un lucru rau...
AS VREA SA MA ABONEZ LA BLOGUL DVS DAR CA MODALITATE AS PREFERASA PRIMESC PE MAIL CA ORICE ALTA STIRE, NOUTATE SI NU AM GASIT CASUTA CLASICA ABONARII ;) ASTEPT AJUTOR ! MULTUMESC
Din pacate cei care comenteaza asupra greselilor de ortografie uita ca si dupa cativa ani dupa moartea lui Ceausescu,la scoli se invata gramatica in care se scria cuvantul sant si nu sunt, si multe alte cuvinte de acest gen. Deci cei care corectati pe cei care scriu sant si nu sunt, uitati ca zeci de ani daca ai fi scris cuvantul sunt in loc de sant ar fi facut chiar ei o greseala de ortografie. Deasemena tot ei uita ca dupa regimul Ceausescu nu s-au infiintat scoli unde sa se invete noua gramatica a limbii romane pentru toti cei care au absolvit bacalaureatul cam pana in anul 1992 ca eu personal nu stiu exact in ce an s-a schimbat cuvantul sant cu sunt. In loc sa sa criticati, mai bine ati cauta metode de infiintare a scolilor unde sa se poata reinvata gramatica limbii romane, pentru ca generatia de pe vremea comunismului invatase ca in gramatica limbii romane se scrie SANT si nu SUNT. Toti cei care fac observatii asupra cuvintelor care se scriu cu litera "U" IN LOC DE "A", ar trebui sa aiba putin respect pentru generatia precedenta, si cand fac aceste observatii si sa se uite mai bine la valoarea articolelor publicate si nu la gramatica infiintata dupa caderea regimului Ceausescu. Dupa parerea mea aceste cometarii sunt facute din rautate si nu din vointa de a ajuta.
Ar trebui sa le fie rusine de comportarea lor, si sa se gandeasca ca pana si doctorii care au implinit varsta de mai bine d e40 de ani, s-au straduit pe bancile scolare si au invatat gramatica limbii romane si nu este vorba de lipasa de cunostiinte ci de o schimbare de regim si astazi ei sunt cei care salveaza vieti omenesti si ar trbeui sa primeasca respect si daca nu au invatat la scoala ca cuvantul SUNT de astazi se scrie SANT. Generatia vcare au implinit varsta de 40 plus sunt oameni cu scoala si nu analfabeti cum ii considera ei. Rusine ca se fac de rusine!
Ma corectez- greseala de tastatura!Ar trebui sa le fie rusine de comportarea lor, si sa se gandeasca ca pana si doctorii care au implinit varsta de plus 40 de ani, s-au straduit pe bancile scolare si au invatat gramatica limbii romane si nu este vorba de lipsa de cunostiinte ci de o schimbare de regim. Astazi ei sunt cei care salveaza vieti omenesti si ar trebui sa primeasca respect si daca nu au invatat la scoala ca cuvantul SUNT de astazi se scria SANT cand au invat ei a scoala. Generatia care au implinit varsta de 40 plus sunt oameni cu scoala si nu analfabeti cum ii considera ei. Rusine celor care corecteaza pentru ca se fac de rusine!
Trimiteți un comentariu