duminică, 13 ianuarie 2008

Măceşele


Fac parte din grupa „fructe de pădure”, deoarece producţia de măceşe se obţine aproape în exclusivitate de la plantele spontane, cunoscute sub numele de Măceş (Rosa canina L.), Răsură, Ruje sau Trandafir sălbatic. În cultură, Măceşul a fost introdus recent pe suprafeţe foarte mici.

Măceşele sânt pseudofructe, rezultate din dezvoltarea receptaculului floral. În interiorul lor se află achenele, adevăratele fructe, denumite impropriu seminţe. Măceşele au formă sferică sau elipsoidală, culoare portocalie în faza de pârgă şi roşie sau roşie-portocalie la maturitatea deplină.

În scop medicinal, măceşele trebuie recoltate când sânt în pârgă, ne-înmuiate, iar nu toamna, după căderea brumei, când sânt complet coapte şi devin moi, deoarece în această fază ele conţin cantitatea cea mai mică de substanţe active. Conţinutul maxim de vitamina C îl au măceşele în pârgă, cu pulpa încă tare. După recoltare , măceşele se prelucrează imediat, pentru a nu se degrada substanţele active. Prelucrarea se face în vase de lemn, de plastic sau de ceramică smălţuită, pentru a împiedica degradarea vitaminei C, pe care metalele o descompun.

Măceşele conţin: apă 49%, zaharuri 21,0%, proteine 3,6%, acizi 3,5% (în acid malic), celuloză 23,0%, substanţe minerale 2,8%, provitamina A, (500-5000 mg la 100 g pulpă în funcţie de specie), vitaminele B1,B2, E, K şi P (sub formă de flavonoglucozide), precum şi urme de vitamină PP. Uleiul seminţelor de măceşe conţine vitamina F (acizi esenţiali: acidul linolic, acidul linoleic şi acidul arahidonic). Acizii din măceşe (malic şi citric, îndeosebi) contribuie la stabilizarea vitaminei C. În măceşe se mai găsesc compuşi terpenici, ca betulina, precum licopen (izomer al carotenului), pigment care le imprimă culoarea roşie-portocalie.

În scopuri terapeutice, de la Măceş se folosesc fructele (din care se prepară infuzie, decoct, vin medicinal, băuturi răcoritoare), seminţele şi florile.

Măceşele amestecate cu miere (două părţi pulpă de măceşe curăţate de perişoare şi o parte de miere) se utilizează contra limbricilor (ascaridoza), consumându-se zilnic câte 2-3 linguriţe din acest amestec.

Decoctul din măceşe (o linguriţă de fructe la o cană cu 200 ml apă) împiedică formarea calculelor renali, deoarece, deoarece măceşele sânt diuretice. Ele se pun în apă când dă în clocot şi se fierb numai 5-10 minute, pentru a nu se pierde prea mult din vitamina C. Acest decoct se foloseşte şi la tratarea rinitelor, a colitei cronice, a aterosclerozei şi a hipertensiunii arteriale, precum şi pentru dezintoxicarea alcoolicilor. Se beau 2-3 căni decoct călduţ pe zi.

Infuzia din fructe de Măceş este bogată în vitaminele C şi P. Ea se foloseşte la tratarea arteritei, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale şi trombangeitei obliterante, deoarece menţine elasticitatea şi permeabilitatea vaselor capilare (datorită bioflavonoidelor, care au rol de vitamină P, precum şi vitaminei F). Această infuzie se prepară din două linguri de fructe la 0,5litri apă clocotită; se bea în cursul unei zile.

Infuzia de măceşe şi fructe de cătină albă, în părţi egale, 1-2 linguriţe de amestec la o cană de amestec la o cană cu apă (200 ml), se poate folosi ca ceai alimentar în tot cursul anului; se beau 2-3 căni pe zi.

Maceratul la rece de măceşe este o băutură răcoritoare bogată în vitamine, care se prepară astfel: 100 g măceşe se macerează timp de 12 ore într-un litru de apă rece; se adaugă apoi 100 g măceşe se macerează timp de 12 ore într-un litru de apă rece; se adaugă apoi 100 g zahăr, deoarece, după dizolvarea zahărului se strecoară; se beau 3 căni pe zi; se păstrează la rece.

Siropul de măceşe se prepară astfel: peste 250 g măceşe uscate se toarnă 1,5 litri apă în clocot şi se lasă la macerat 12 ore, apoi se filtrează, se adaugă 0,5 kg zahăr şi se fierbe până la consistenţa unui sirop. Siropul de măceşe se mai poate prepara şi din suc de măceşe şi zahăr, în părţi egale, care se fierb la foc slab, într-un vas de inox, timp de 10-15 minute, având grijă să se înlăture spuma formată. După ce vasul se ia de pe foc, se adaugă 6 linguriţe cu zeamă de lămâie sau 2 linguriţe de vitamină C pulbere; se amestecă bine şi se toarnă în sticle curate, uscate şi fierbinţi.

Sticlele se astupă ermetic şi se pasteurizează. Din 3 kg de măceşe se obţine 1 litru de suc (cu ajutorul maşinii de stors roşii).

Vinul (cidrul) de măceşe are acţiune diuretică, tonic-aperitiv, fiind indicat în afecţiuni hepatice şi renale.

Infuzia din flori de Măceşe şi decoctul din seminţe de măceşe sânt indicate în boli de ficat, de rinichi, în dizenterie, constipaţie şi hemoptizii (scuipări de sânge).

În farmacii, din măceşe se obţine Rozavit-ul, un produs biostimulator (suc) foarte bogat în vitamină C (250 ml de suc conţin 75 mg vitamină C).

Extractul de măceşe este folosit în apifitoterapie, la obţinerea produsului Ciploment T, tablete moi, medicament cu acţiune biostimulatorie.

Conţinutul ridicat de acid ascorbic (vitamina C) imprimă măceşelor o puternică acţiune antiinfecţioasă (vitamina C intervine în procesele de oxidoreducere a microorganismelor, blocându-se respiraţia).

12 comentarii:

Anonim spunea...

Cuvântul "sânt" nu există în limba română. Se spune "sunt" (chiar şi bucătarii).

gabi spunea...

asta e pt anonimul lingvist si care poate asta a urmarit in tot continutul informatiei

În privinţa dilemei sunt/sînt, lucrurile se abordează astfel: oricât ar căuta unii să-l aducă pe sunt de la latinescul sum, fiecare român, când se referă la sine, spune fără ezitare sînt.

Anonim spunea...

bravo pentru gabi! in ceea ce-l priveste pe lingvist...ar fi indicat sa se mai documenteze...este una dintre gaselnitele lingvistilor de a demonstra...ce???
oricum latinitatea limbii romane a fost demonstrata de prea multa vreme, insa am uitat ca avem si alte imprumuturi in limba noastra...
asadar, lingvistii bucuresteni, ar trebui sa nu le uite!!!

Anonim spunea...

Da, limba română suferă. În orice caz "sânt" nu e corect. Dacă sunteţi de "rit vechi" nu aveţi decât să scrieţi "sînt", nu cred că vă va taxa nimeni pentru asta.
"Sânt" cu â există în limba română, Anonim1 a greşit şi el din prea mult zel, este forma populară a substantivului masculin "sfânt".
Consider că polemizaţi aiurea.
Şi da, Anonim1 are partea lui de dreptate: e inadmisibil să nu ştii scrie/conjuga corect nici măcar verbul de bază. E ca şi cum ai scrie "ieşti" în loc de "eşti", că deh aşa se pronunţă, şi clumea e vorba despre unul şi mereu acelaşi verb terfelit în fel şi chip.
În cocluzie scriu acest comentariu din două motive:
1. pentru a mă afla în treabă
2. pentru faptul că Apărearea are un comentariu absolut deranjant. Domnilor Gabi şi Anonim2, nu trebuie să fim lingvişti pentru a vorbi corect limba maternă!
Şi un mic secret de bun gust (culinar, dacă vreţi), pentru blogger-ul decimat aci de faţă: înlocuiţi, vă rog, "sântul" cu "sînt", în toate ocurenţele lui...că doar verbul “a fi” e mai sânt chiar decât toţi sfinţii la un loc.
Mulţumesc!

Anonim spunea...

despre macesi stiti ceva??

Anonim spunea...

ESTE IMPOSIBIL SA NU INTERVINA CINEVA { HARB} ATUNCI CAND ALTCINEVA VINE CU O IDEE SAU O PREZENTARE DE -GENU-............MACAR CITEA LUA AMINTE SI............TINEA PENTRU EL ...FARA SA CRITICE PE ALTII....DE ACEEA SE DUCE TARA ASTA DE RAPA CA UN SFERT MUCESC SI RESTUL ----CRITICA--- VAI DE CAPUL VOSTRU....INVATATII LUI PESTE CRAP.... DACA-L INTREB CEVA DE SUPRAVIETUIRE SAU AERONAUTICA .....E VARZA....NU STIE DECAT SA ---LATRE SARACU DE EL......MI-MILA DE OAMENII CA VOI.....NEPUTINCIOSILOR...........

Unknown spunea...

Multumesc pentru informatiile despre de macese.
Sanatate, ca-i mai buna decat toate...chiar si decat gramatica! :)
Pace!

Anonim spunea...

foarte bune informatiile despre macese, insa as vrea sa stiu cum se usuca? in soare direct sau la umbra, intr-o camera mai intunecata? am adunat cateva si vreau sa le usuc pt ceai....
multumesc!

Lilia Blăjinschi spunea...

Măceșele pot fi uscate într-o cameră aerisită, la întuneric înșirate într-un strat subțire pe un ziar sau pânză. Se țin așa până se usucă bine, adică, să fie tărișoare nu moi, altfel se vor strica. Succese și să iasă ceaiul gustos!

samanta tg jiu spunea...

macele sant cele mai bune ptr ceaiul de zi cu zi.niciodata nu face rau .eu il consum in fiecare zi cu o jumatate lingurita de miere.si seara se poate consuma o canuta de ceai din macese
.

Anonim spunea...

cele moi nu-s bune , ca nu stiu ce pierd , sa explice Eu le culeg si iarna ,la frig substantele se conserva mai bine ,

Unknown spunea...

pentru anonim.se vede ca nu prea cunoaste limba romana si nu stie mai nimic despre macese.fara suparare.