marți, 12 februarie 2008

Teoria triunghiulara a dragostei

După psihologul american Robert Sternberg dragostea în relaţiile interpersonale se măsoară prin trei componente:

- Intimitate: cuprinde sentimentul de apropiere, conectare, legătură;

- Pasiune: cuprinde romantismul, atracţia fizică, sexualitatea

- Angajament: decizia de a iubi pe cineva şi angajamentul de a păstra această dragoste

Conform acestei teorii calitatea unei relaţii este determinată de prezenţa acestor componente la fiecare individ dar şi de interacţiunea lor în cuplu.


Oamenii îşi formează propriile teorii despre dragoste şi cum aceasta trebuie să fie, spune Sternberg. Această teorie despre dragoste este ca o poveste construită de fiecare, inspiraţi de media, de cărţile citite, de părinţi şi de mulţi alţi factori externi care ne influenţează convingerile.

Diferite etape şi tipuri de dragoste pot fi explicate prin diferite combinaţii ale celor trei elemente. Aceste elemente de pe trunghi se pot combina în mai multe tipuri de relaţii:

- Prietenia: a plăcea pe cineva , a te simţi apropiat faţă de cineva dar fără pasiune intensă sau angajament de lungă durată

- Dragoste pasională: un exemplu este „dragostea la prima vedere”. Fără intimitate şi angajament dragostea pasională poate să dispară foarte repede.

- Dragostea pustie: Căteodată, o dragoste puternică se deteriorează şi se transformă în dragoste pustie în care este menţinut angajamentul dar pasiunea şi intimitatea au dispărut. În culturile unde căsătoriile sînt aranjate relaţiile sănt la început pustii dar se transformă treptat în alte tipuri.

- Dragostea romantică: Partenerii romantici au o legătură bazată pe emoţii şi atracţie fizică.

- Dragostea de companion: Este găsită în căsniciile unde pasiunea a dispărut din relaţie dar a rămas o afecţiune şi un angajament profund. Această dragoste se construieşte între oamenii care care au ceva în comun dar nu există atracţie fizică şi dorinţă. Este mai puternică ca prietenia datorită elementului „angajament”.

- Dragostea naivă: Este caracterizată prin început copleşitor şi căsătorie în care angajamentul este motivat în mare parte de pasiune, fără efectul stabilizator al intimităţii

- Dragostea desăvârşită: Este o formă a dragostei complete, a relaţiei ideale pe care o doresc majoritatea oamenilor. Aceste cupluri au relaţii sexuale satisfăcătoare chiar şi dupa 15 ani de căsnicie. Ei nu se pot imagina fericiţi cu altcineva pe termen de lungă durată. Ei se confruntă graţios cu furtunile din relaţie şi se bucură de fiecare moment petrecut împreună. Autorul acestei teorii avertizează că este mai greu de a menţine dragostea desăvârşită decât de a o obţine. Este foarte importantă exprimarea acestor trei componente (prezente toate in dragostea desăvârşită) în acţiuni.

„Fără exprimare” spune autorul „chiar şi cea mai mare dragoste poate să moară”.


Sursa: Wikipedia


4 comentarii:

Smile :) spunea...

foarte interesanta si neobisnuita teorie. am citit...m-am ingindurat... voi reflecta asupra acestui subiect si curind sper sa revin cu ceva concluzii. multumesc pu info interesanta! scrie mai des!

succese!

Lilia Blăjinschi spunea...

foarte interesant

Lilia Blăjinschi spunea...

Mi-a placut ce-ai scris!
...dar am obiectii la prelegeri:) o gluma mica
In zilele acestea atitudinea fata de dragoste este din ce in ce mai pragmatica.
Dar... desigur depinde! Depinde de tipul de personalitate al celui ce-o cauta si de rolul proiectat pentru viitorul cuplu.
Dragostea inseamna sa te oferi cu totul persoanei iubite fara a astepta ceva in schimb... sa fii alaturi de cineva. In acea perioada adoptam comportamente, pe care mai tirziu, cu greu le putem explica, chiar din propria experienta:)
Dar pentru a ramine impreuna este nevoie de punerea alte valori relatiei, acceptarea unei dragoste maturizate, bazata mai mult pe inteligenta, echilibru si mai putin pe pasiune, ardere, visare; in cele mai dese cazuri despartirea are loc in urma impactului produs de constatarea slabiciunii firii omenesti.
Sunt niste etape de parcurs si mai e ceva: trebuie sa mentii starea aia de indragosteala. O aventura e o aventura, dar ce face dupa aceea e important.
Iubirea este lumina in inima omului, asta v-o doresc si voua!
Te mai astept la lectia de psihologie:), imi place ce scrii!
Ne mai auzim.
Succese!!!

Unknown spunea...

salutare! Este foarte interesant ceea ce ai scris despre dragoste si teoriile dragostei. Sper ca dragostea pe care o am acum sa includa toate componentele posibile si imposibile care sa faca dragostea cea mai sincera si de durata. Mi-am adus aminte de intalnirile de la Neovita a fost tare super!!!! Succes