duminică, 11 noiembrie 2007

Constipaţia cronică (Habituală)

Prin constipaţie se înţelege evacuarea întârziată şi insuficientă a conţinutului intestinal (scaune rare, odată la 2-4 zile, şi în cantitate redusă). Constipaţia este produsă fie de scăderea tonicităţii musculaturii intestinale (constipaţie atonă), fie de contractarea acestei musculaturi (constipaţie spastică). Boala poate provoca dureri de cap, lipsă de poftă de mâncare, indispoziţie, etc. În dietoterapia acestei boli sânt indicate:

  1. Fructe uscate (deshidratate): prune, caise, stafide înmuiate 6-8 ore în apă, care se consumă împreună cu lichidul.
  2. Fructe proaspete cu acţiune laxativă: prune, caise, cireşe dulci, coacăze roşii, căpşune, mure, mere, pere, piersici, vişine, măsline, portocale, smochine, struguri, etc. Aceste fructe trebuie consumate de 600-800g pe zi, divizate în 3 porţii.
  3. Dulceaţă şi compot de smochine (au efecte excelent în constipaţie).
  4. Alune sau nuci prăjite, mâncate după un compot de prune sau de mere.
  5. Decoct din lăstari de Smochin (ar efect laxativ şi diuretic)
  6. Dulceaţa, marmelada şi magiunul sânt, deasemenea, laxative.
În constipaţiile cu complicaţii, fructele trebuie consumate sub formă de suc sau de compot.

Prunele sânt lconstipaţiee atât în stare proaspătă, cât şi uscate. Alte specii de fructe (caise, căpşuni, dude, mure) devin laxative sau uşor laxative numai la coacerea deplină, când taninul din ele dispare; în faza de pârgă, aceste fructe au destul de mult tanin şi, deci, sânt constipante.

Niciun comentariu: