În diareele de fermentare şi diareele de putrefacţie, în prima, eventual şi în cea de a doua zi, fructele sânt interzise în totalitate, alimentaţia de bază fiind dieta hidrică. După această perioadă, se pot introduce în alimentaţie, cu prudenţă, mere decojite rase mărunt (0,5-1 kg pe zi) plus brânză de vacă (200 g), ceaiuri îndulcite cu zaharină, sucuri, peltea şi chisel de fructe în tanin (coarne, gutui, afine, coacăze, mure, moşmoane).
În combaterea diareei mai sânt indicate:
- Infuzia din flori de porumbar.
- Infuzia de afine (o linguriţă de fructe la o cană de 200 ml cu apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi).
- Decoctul de afine, o linguriţă de fructe la o cană; se beau două căni pe zi.
- Lichiorul de afine, preparat la rece, timp de 8 ore, din două linguriţe de fructe la 0,5 litri apă; se bea în cursul unei zile.
- Infuzia din petale de Trandafir, 1-2 linguriţe la 250 ml apă; se beau 2-3 căni pe zi.
- Decoctul şi tinctura de coarne.
- Compoturile de fructe bogate în tanin (gutui, moşmoane, caise).
- Infuziile din frunze şi rizomi de Căpşuni, din frunze de Gutui, din frunze de Mur sau de Zmeur; toate acestea au acţiune astrigentă.
- Infuzia dintr-un amestec de frunze de Frag, de Mur şi de Zmeur, două linguriţe din acest amestec de frunze mărunţite la o cană cu 200 ml de apă clocotită; se beau câte 2-3 căni pe zi. Această infuzie are gust plăcut, aromat.
- Infuzia din frunze de Nuc, o linguriţă de frunze la 200 ml apă clocotită; se beau două căni pe zi. Se poate prepara şi o infuzie mai concentrată, din 20 g frunze de Nuc la 200 ml apă clocotită, din care se beau 3-4 linguri pe zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu