sâmbătă, 24 noiembrie 2007

Diareea

Termenul diaree provine de la cuvintele greceşti dia=prin şi rhein=a curge. El indică o stare patologică (dereglare intestinală) ce se manifestă prin scaune moi şi dese (3-50 pe zi), datorită peristaltismului accelerat, care nu mai lasă timp suficient conţinutului lichid din intestin să fie absorbit de mucoasa acestuia. Cel mai adesea, diareea se datoreşte inflamaţiei mucoasei intestinale (enterite), provocate de diferite microorganisme şi de toxinele lor, intoxicaţiilor şi exceselor alimentare.

În diareele de fermentare şi diareele de putrefacţie, în prima, eventual şi în cea de a doua zi, fructele sânt interzise în totalitate, alimentaţia de bază fiind dieta hidrică. După această perioadă, se pot introduce în alimentaţie, cu prudenţă, mere decojite rase mărunt (0,5-1 kg pe zi) plus brânză de vacă (200 g), ceaiuri îndulcite cu zaharină, sucuri, peltea şi chisel de fructe în tanin (coarne, gutui, afine, coacăze, mure, moşmoane).

În combaterea diareei mai sânt indicate:

  1. Infuzia din flori de porumbar.
  2. Infuzia de afine (o linguriţă de fructe la o cană de 200 ml cu apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi).
  3. Decoctul de afine, o linguriţă de fructe la o cană; se beau două căni pe zi.
  4. Lichiorul de afine, preparat la rece, timp de 8 ore, din două linguriţe de fructe la 0,5 litri apă; se bea în cursul unei zile.
  5. Infuzia din petale de Trandafir, 1-2 linguriţe la 250 ml apă; se beau 2-3 căni pe zi.
  6. Decoctul şi tinctura de coarne.
  7. Compoturile de fructe bogate în tanin (gutui, moşmoane, caise).
  8. Infuziile din frunze şi rizomi de Căpşuni, din frunze de Gutui, din frunze de Mur sau de Zmeur; toate acestea au acţiune astrigentă.
  9. Infuzia dintr-un amestec de frunze de Frag, de Mur şi de Zmeur, două linguriţe din acest amestec de frunze mărunţite la o cană cu 200 ml de apă clocotită; se beau câte 2-3 căni pe zi. Această infuzie are gust plăcut, aromat.
  10. Infuzia din frunze de Nuc, o linguriţă de frunze la 200 ml apă clocotită; se beau două căni pe zi. Se poate prepara şi o infuzie mai concentrată, din 20 g frunze de Nuc la 200 ml apă clocotită, din care se beau 3-4 linguri pe zi.
Unele specii de fructe (gutui, coarne, porumbe, cireşe amare) rămân astringente şi la maturitatea deplină; acestea sânt puternic constipante.

Niciun comentariu: