sâmbătă, 24 noiembrie 2007

Diabetul zaharat

Această boală se datoreşte secreţiei insuficientă de insulină de către pancreas şi se caracterizează prin creşterea concentraţiei glucozei în sânge (hiperglicemie) cu apariţia acesteia în urină (glicozurie), sete şi foame exagerată, creşterea secreţiei urinare, uneori scădere în greutate, etc. Diabetul zaharat, în formă uşoară, se tratează cu regim alimentar, iar în formă gravă cu insulină. Tratamentul cu insulină nu vindecă boala, dar permitereechilibrarea metabolică a bolnavului, împiedicând apariţia complicaţiilor.

În diabet sânt indicate:

  1. Fructele în care predomină levuloza (mere acide, pere, gutui, zmeură, coacăze,agrişe) sau care, practic, nu conţin zaharuri (nuci, alune, migdale) precum şi fructele bogate în vitamină E (hipoglicemiantă): alune, migdale, nuci, cireşe, vişine, măceşe, cătină albă, măsline, citrice, etc. În tratament , vitamina E se asociază ci vitaminele A şi C. Deci fructele care conţin toate aceste 3 vitamine (cătină albă, măceşe, portocale, măsline) sânt recomandate diabeticilor.
  2. Sânt admise cu restricţie : caisele, murele, afinele, dudele, bananele.
  3. Sânt interzise fructele deshidratate (prune, caise, mere, smochine, curmale), deoarece conţin multe zaharuri.
  4. Infuzia din frunze de Afin, o linguriţă de frunze la o cană de 200 ml apă în clocot; se beau 2-3 căni pe zi, în cure de câte 40 de zile, cu pauză de două săptămâni între ele.
  5. Infuzia din frunze de Dud, 2-3 căni pe zi.
  6. Infuzia din frunze de Frag, preparată din două linguriţe de frunze mărunţite la 200 ml apă în clocot; se beau două căni pe zi;
  7. Infuzia din frunze de Nuc, o linguriţă de frunze la o cană; se beau două căni pe zi; are efect hipoglicemiant. Se poate prepara şi o infuzie cu 4 linguri de frunze de Nuc la o cană, din care se beau 6 linguri pe zi.
  8. Infuzia dintr-un amestec de frunze de Dud (20%), frunze de Afin (40%), frunze de Urzică (10%) şi teci de Fasole (10%). Din acest amestec se foloseşte o linguriţă la o cană; se beau 2-3 căni pe zi.
Diabeticii pot consuma ceaiurile (infuziile) ca atare (neîndulcite) sau îndulcite cu zaharină.
În diabetul infantil se recomandă cura de mere şi sucul de lămâie îndulcit cu zaharină (200 ml pe zi).

Niciun comentariu: