În diabet sânt indicate:
- Fructele în care predomină levuloza (mere acide, pere, gutui, zmeură, coacăze,agrişe) sau care, practic, nu conţin zaharuri (nuci, alune, migdale) precum şi fructele bogate în vitamină E (hipoglicemiantă): alune, migdale, nuci, cireşe, vişine, măceşe, cătină albă, măsline, citrice, etc. În tratament , vitamina E se asociază ci vitaminele A şi C. Deci fructele care conţin toate aceste 3 vitamine (cătină albă, măceşe, portocale, măsline) sânt recomandate diabeticilor.
- Sânt admise cu restricţie : caisele, murele, afinele, dudele, bananele.
- Sânt interzise fructele deshidratate (prune, caise, mere, smochine, curmale), deoarece conţin multe zaharuri.
- Infuzia din frunze de Afin, o linguriţă de frunze la o cană de 200 ml apă în clocot; se beau 2-3 căni pe zi, în cure de câte 40 de zile, cu pauză de două săptămâni între ele.
- Infuzia din frunze de Dud, 2-3 căni pe zi.
- Infuzia din frunze de Frag, preparată din două linguriţe de frunze mărunţite la 200 ml apă în clocot; se beau două căni pe zi;
- Infuzia din frunze de Nuc, o linguriţă de frunze la o cană; se beau două căni pe zi; are efect hipoglicemiant. Se poate prepara şi o infuzie cu 4 linguri de frunze de Nuc la o cană, din care se beau 6 linguri pe zi.
- Infuzia dintr-un amestec de frunze de Dud (20%), frunze de Afin (40%), frunze de Urzică (10%) şi teci de Fasole (10%). Din acest amestec se foloseşte o linguriţă la o cană; se beau 2-3 căni pe zi.
În diabetul infantil se recomandă cura de mere şi sucul de lămâie îndulcit cu zaharină (200 ml pe zi).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu