luni, 15 octombrie 2007

Arterioscleroza

Această boală constă în îngroşarea pereţilor arterelor şi transformarea ţesutului muscular elastic din pereţii acestor artere în ţesut fibros, dur, impregnat cu săruri de calciu şi cu substanţe grase, proces ce duce la creşterea tensiunii arteriale, la perturbarea irigaţiei organelor şi a funcţiilor acestora. Boala apare, de regulă, la persoanele în vârstă(arterioscleroză senilă), la cele care fac exces de grăsimi, la sedentari, precum şi în diverse stări patologice (infecţii sau intoxicaţii cronice, boli endocrine, renale, etc.). Arterioscleroza se asociază, de obicei, cu ateroscleroza, afecţiune ce constă în depuneri de aterom pe pereţii arteriali din rinichi, inimă, creier.

După unii cercetători, arterioscleroza s-ar datora unei carenţe de vitamină C. Deci, pentru prevenirea şi tratarea acestor boli, se recomandă un regim dietetic bogat în vitamina C (în care să intre fructe de Cătină albă, măceşe, coacăze negre, citrice, afine, căpşuni, cireşe, mere, etc., suc, gem şi marmeladă pregătită din aceste fructe). Ca şi în cazul hipertensiunii arteriale, fructele se pot consuma sub orice formă: proaspete, coapte în cuptor, sucuri, peltea, etc. Se mai indică:

  1. Decoct de măceşe (2-5%), îndulcit cu miere de albine; se beau două căni pe zi.
  2. Decoct din fructe de Cătină albă 5%, îndulcit cu miere (două căni zilnic).
  3. Decoct din fructe de Coacăz negru 5%, îndulcit cu miere; se beau două căni pe zi.
  4. Infuzie din fructe şi frunze de Păducel, o linguriţă de plantă la o cană; se bea o cană pe zi.
  5. Macerat de usturoi cu lămâie care se prepară dintr-o căpăţână de usturoi, curăţată şi pisată, o lămâie şi un litru de apă. Într-un vas se pune usturoiul, coaja rasă şi zeama de la o lămâie, precum şi apa clocotită; vasul se acoperă şi se lasă pentru macerat timp de două zile. Se consumă câte o linguriţă de trei ori pe zi, timp îndelungat, atât preventiv, cât şi curativ.
  6. Oţetul de mere cu miere, două linguriţe de preparat la 100ml apă; se bea de trei ori pe zi, înainte de mese.

Niciun comentariu: