joi, 4 octombrie 2007

Vitaminele

Sânt substanţe organice deosebit de active, care se găsesc în cantităţi foarte mici în fructe, legume, cereale şi în produse de origine animală. Ele sânt indispensabile vieţii. Împreună cu hormonii şi enzimele, vitaminele fac parte din grupa biocatalizatorilor(ergone). Ele se clasifică în două grupe: hidrosolubile şi liposolubile.

Vitaminele hidrosolubile (solubile în apă) catalizează reacţiile de oxidoreducere, care eliberează energie, fiind implicate în metabolismul tuturor celulelor. Întrucât nu se pot depozita în organism, aceste vitaminele din complexul B, precum şi vitaminele C şi P.

Vitaminele liposolubile (solubile în grăsimi sau în solvenţii grăsimilor) se depozitează în organism(ficat) şi, ca atare, nu este obligatorie ingerarea lor zilnică. Liposolubile sânt vitaminele A, D, E, F şi K.

Unele vitamine pot fi sintetizate şi de către bacteriile intestinale.

În lipsa totală a unei vitamine se produce avitominoza. Unele vitamine, ingerate în exces, pot provoca fenomene de hipervitaminoză. În toate aceste 3 situaţii, sănătatea omului este afectată, uneori foarte grav.

Niciun comentariu: