joi, 4 octombrie 2007

Proteinele

Sânt substanţe organice alcătuite din carbon, oxigen, hidrogen şi azot, uneori şi din sulf. Ele intră în structura tuturor celulelor şi iau parte la refacerea ţesuturilor, deci au rol plastic. totodată, proteinele intră în constituţia unor enzime(fermenţi) cu rol în reacţiile biochimice din organism.

Spre deosebire de proteinele animale, care favorizează ateroscleroza şi acumularea de colesterol în plasma sanguină, proteinele vegetale contribuie la menţinerea colesterolului la un nivel scăzut.

Proteinele care se găsesc în fructe, de altfel în cantităţi destul de reduse, aparţin albuminelor. Albuminelor sânt uşor solubile în apă şi se coagulează prin încălzire.

Bacele mici(afinele, coacăze, agrişe) sânt mai bogate în proteine decât merele şi perele, de exemplu.

Proteinele sânt formate din aminoacizi. Se cunosc 30 de aminoacizi care intră în structura proteinelor, din care 19 se găsesc în toate proteinele. În organele pomilor se găsesc toţi cei 22 de aminoacizi descoperiţi la plante. Opt aminoacizi sânt consideraţi „esenţiali” sau „indispensabili”; ei nu pot fi sintetizaţi de către organismul uman şi trebuie introduşi prin hrană. Aminoacizi esenţiali sânt: leucina, izoleucina, lizina, fenilalanina, trenina, valina, metionina şi triptofanul. Toţi aceşti aminoacizi esenţiali se găsesc şi în polenul florilor, de unde, prin intermediul albinelor, ajung în miere.

Niciun comentariu: