joi, 4 octombrie 2007

Vitamina F

Această vitamină reprezintă un complex de trei acizi graşi esenţiali, care nu pot fi sintetizaţi în organismul uman şi trebuie introduşi prin hrană: acidul linoleic, acidul linolenic şi acidul arahidonic. Aceşti acizi intră în constituţia unor grăsimi vegetale şi animale. Cele mai bogate surse de acizi graşi sânt: germenii de grâu, uleiurile vegetale(de floarea-soarelui, soia, porumb, nucă, arahide) şi ficatul de peşte(cod, ton, hering). Vitamina F se mai găseşte în uleiul conţinut de seminţele fructelor de măceş, cătină albă şi de struguri.

În organism, acizii graşi au rol foarte important în respiraţia organelor vitale, înlesnind transportul oxigenului din sânge la celulele ţesuturilor. Ei contribuie la lubrifierea tuturor celulelor, se combină cu proteinele şi colesterolul pentru formarea de membrane vii, care susţin întreg corpul celular. Carenţa acizilor graşi se evidenţiază prin tulburări cutanate, întârzierea sau oprirea creşterii, scăderea în greutate şi perturbaţii ale funcţiei sexuale.

Dacă acidul linoleic este suficient în organism, ceilalţi doi acizi graşi se pot forma din el.

Consumul de unt, smântână şi grăsimi animale sporeşte necesitatea organismului pentru acizi graşi polinesaturaţi.

Niciun comentariu: