sâmbătă, 20 octombrie 2007

Colecistita

Este o afecţiune infecţioasă, acută sau cronică, a vezicii biliare.

În dietoterapia acestei boli sânt indicate:

  1. Fructele ajunse la maturitate sau bine pârguite, exceptând cireşele, vişinele şi fructele cu pieliţă groasă nedecojită (bogată în celuloză).
  2. Socul de fructe proaspete (mere, caise, etc.) care se prepară din 200 g fructe, 15 g făină, 20 g unt şi 20 g zahăr. Se păstrează jumătate din cantitatea de fructe, iar cealaltă jumătate se pune la fier, cu coajă şi miez. Zeama rezultată se strecoară, iar în ea se adaugă apoi făina diluată în puţină apă rece, zahărul şi untul, se dau câteva clocote până se obţine un sos de consistenţa dorită. Înainte de servire, jumătatea de fructe proaspete păstrată, dată prin răzătoare (în cazul merelor), se strecoară prin tifon, iar zeama obţinută se adaugă la sos, în momentul servirii, pentru ca astfel să-şi păstreze vitaminele.
  3. Uleiul de măsline sau de floarea-soarelui (două linguri) cu puţin suc de lămâie, consumat dimineaţa, pe nemâncate; se ţine corpul culcat pe partea dreaptă timp de 30 minute.

Niciun comentariu: