joi, 4 octombrie 2007

Enzimele (fermenţii)

Denumirea de enzimă provine de la cuvintele greceşti en=în şi zyme=fermentare.

Enzimele sau fermenţii sânt componente de natură proteică produse de celula vie. Enzimele se clasifică în următoarele grupe: hidrolaze, care catalizează reacţiile de scindare cu ajutorul apei; oxidoreductaze, care catalizează reacţiile de oxidoreducere; liaze şi sintiaze, care înlesnesc reacţiile de scindare sau de sinteză fără participarea apei şi fără oxidoreduceri; transferaze, care catalizează trecerea unor resturi moleculare de pe un substrat pe altul.

Fermentarea borhoturilor de fructe, transformarea mustului de fructe în cidru, a mustului de struguri în vin, a vinului în oţet, murarea fructelor, etc., sânt procese enzimatice folosite în practica curentă.

Împreună cu vitaminele şi hormonii, enzimele fac parte din grupa biocatalizatorilor(ergone).

Niciun comentariu: