Denumirea de enzimă provine de la cuvintele greceşti en=în şi zyme=fermentare.
Enzimele sau fermenţii sânt componente de natură proteică produse de celula vie. Enzimele se clasifică în următoarele grupe: hidrolaze, care catalizează reacţiile de scindare cu ajutorul apei; oxidoreductaze, care catalizează reacţiile de oxidoreducere; liaze şi sintiaze, care înlesnesc reacţiile de scindare sau de sinteză fără participarea apei şi fără oxidoreduceri; transferaze, care catalizează trecerea unor resturi moleculare de pe un substrat pe altul.
Fermentarea borhoturilor de fructe, transformarea mustului de fructe în cidru, a mustului de struguri în vin, a vinului în oţet, murarea fructelor, etc., sânt procese enzimatice folosite în practica curentă.
Împreună cu vitaminele şi hormonii, enzimele fac parte din grupa biocatalizatorilor(ergone).
Enzimele sau fermenţii sânt componente de natură proteică produse de celula vie. Enzimele se clasifică în următoarele grupe: hidrolaze, care catalizează reacţiile de scindare cu ajutorul apei; oxidoreductaze, care catalizează reacţiile de oxidoreducere; liaze şi sintiaze, care înlesnesc reacţiile de scindare sau de sinteză fără participarea apei şi fără oxidoreduceri; transferaze, care catalizează trecerea unor resturi moleculare de pe un substrat pe altul.
Fermentarea borhoturilor de fructe, transformarea mustului de fructe în cidru, a mustului de struguri în vin, a vinului în oţet, murarea fructelor, etc., sânt procese enzimatice folosite în practica curentă.
Împreună cu vitaminele şi hormonii, enzimele fac parte din grupa biocatalizatorilor(ergone).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu