Este o scleroză a ficatului, instalată după inflamaţia lui cronică, prin distrugerea unei porţiuni cu celule active şi înlocuirea acesteia cu ţesut fibros, urmată adeseori de atrofia organului. Acest proces împiedică circulaţia sângelui până la nivelul celulelor ficatului, instalându-se insuficienţa hepatică.
Treptat se dezvoltă lichid ascitic în cavitatea peritoneală, iar vasele stomacului şi ale esofagului se îngroaşă şi se dilată, până se rup, dând naştere la hemoragii, uneori mortale.
Un rol important în declanşarea acestei boli îl au: hepatita epidermică, consumul exagerat şi îndelungat de alcool, etc. La începutul bolii, bolnavul se plânge de lipsa poftei de mâncare, greţuri, balonări şi oboseală, apoi se produc sângerări în nas şi în gingii.
Se recomandă aceeaşi dietă ca şi la hepatita cronică. Din fructe (inclusiv sucurile lor) sânt indicate cele care stimulează funcţia hepatică şi conţin multă vitamină C: lămâi, agrişe, cireşe, vişine, gutui, căpşuni, prune, struguri, etc.
Treptat se dezvoltă lichid ascitic în cavitatea peritoneală, iar vasele stomacului şi ale esofagului se îngroaşă şi se dilată, până se rup, dând naştere la hemoragii, uneori mortale.
Un rol important în declanşarea acestei boli îl au: hepatita epidermică, consumul exagerat şi îndelungat de alcool, etc. La începutul bolii, bolnavul se plânge de lipsa poftei de mâncare, greţuri, balonări şi oboseală, apoi se produc sângerări în nas şi în gingii.
Se recomandă aceeaşi dietă ca şi la hepatita cronică. Din fructe (inclusiv sucurile lor) sânt indicate cele care stimulează funcţia hepatică şi conţin multă vitamină C: lămâi, agrişe, cireşe, vişine, gutui, căpşuni, prune, struguri, etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu