miercuri, 17 octombrie 2007

Coacăzele

După culoarea pieliţei fructelor, se deosebesc soiuri de coacăze albe, de coacăze roşii (ambele aparţinând speciei Ribes rubrum, Ribes vulgare) şi de coacăze negre, acestea din urmă provenind în principal din specia Ribes nigrum.

Coacăzele se recoltează în luna iulie. Întâi ajung la maturitate coacăzele negre (cu circa 7-10 zile înaintea celor roşii şi albe).

Principalele soiuri de coacăze negre sânt: Record, Negre mari, Bogatîr, Consort, Baldwin, Mendip Cross, Daniel de Septembrie. Dintre soiurile de Coacăz cu fructe albe mai valoroase sânt: Mărgăritar, Albe de Olanda şi Albe mari, iar dintre cele cu fructe roşii: Roşu timpuriu, Abundent Roşu de Versailles şi Roşu de Olanda.

Coacăzele conţin apă (78,5-87,7%), zaharuri (4,1-8,8%), acizi (1-3,6%, reprezentanţi în principal prin acid malic, acid citric şi acid tartic), tanin(0,26-0,51%), substanţe proteice (0,94-1,74%), celuloză(1,43-4,57%), săruri minerale(0,3-0,8%), provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, acid pantotenic, vitamina C, vitamina P, vitamina PP, antocian, etc. Coacăzele negre se numără între fructele cele mai bogate în vitaminele C şi P. Conţinutul de vitamină C al coacăzelor negre este 65-400 mg la 100 g (mai frecvent 160-190 mg la 100 g), iar al coacăzelor albe şi roşii de 20-60 mg la 100 g. Coacăzele menţin vitamina C în stare stabilă(datorită antocianilor) şi în formă activă biologic, deoarece nu conţin enzima ascorbicoxidaza, care inactivează vitamina C, transformând-o în acid dehidroascorbic (forma inactivă). Acest acid lipseşte din coacăze. De aceea, ele sânt o sursă excelentă de vitamină C; 80-100% din vitamina C se păstrează în produsele obţinute din coacăze (suc, sirop, vin).

Analizele efectuate de Tudor A. T. (1989) la 12 soiuri de coacăze negre, roşii şi albe, arată că glucoza şi fructoza deţin circa 89% din totalul zaharurilor, iar zaharoza 10,2%.

Coacăzele negre îşi intensifică culoarea în următoarele 2-3 zile după recoltare, ceea ce constituie un avantaj la valorificarea lor. Dimpotrivă, coacăzele albe şi roşii nu-şi mai intensifică culoarea pieliţii după recoltare.

Începând după 3-4 zile de la recoltare, dacă nu se asigură condiţii optime de conservare temporară (de 00C şi umiditatea relativă a aerului de 90-95%).

Coacăzele albe şi roşii, având un aport echilibrat între zahăr şi aciditate, se pot consuma în stare proaspătă, sub formă de suc pur sau de suc diluat cu apă (100-500 ml pe zi, în 3-4 reprize), precum şi ca jeleu. Ele au efect remineralizant, laxativ, diuretic, depurativ şi hemostatic. Ele sânt un decongestionant hepatic. Se recomandă în cazuri de inapetenţă, demineralizare, dispepsii (insuficienţa sucului gastric), inflamaţii diagestive şi urinare, litiaza urinară, insuficienţă hepatică, icter, artrism, reumatism, gută, constipaţie, afecţiuni febrile.

Coacăzele negre, având gust foxat, se foloseşte pentru vin, sirop, peltea. Ele sânt foarte bogate în mangan (0,13 mg la 100g), element chimic care, reglează activitatea unor hormoni (îndeosebi a celor sexuali), participă la formarea sângelui şi a laptelui şi stimulează activitatea sistemului nervos central. Coacăzele sunt de asemenea, foarte bogate în magneziu, precum şi în fier (0,9 mg la 100g), care le imprimă acţiune hematopoetică, deci antianemică. Antocianţii din coacăzele negre sporesc acuitatea vizuală.

Datorită substanţelor pectice, taninurilor şi sărurilor de potasiu, sucul de coacăze negre are acţiune antiinflamatori, stimulează secreţia sucului gastric, reduce procesele de putrefacţie şi măreşte diureza, fapt pentru care se foloseşte în tratarea colitelor cronice, gastritelor cronice hiperacide, a stomatitelor, a proceselor inflamatorii ale ficatului, a calculozei biliare, a insuficienţelor cardio-respiratorii, a aterosclerozei, a unor boli reumatice care însoţesc insuficienţa cardiacă, precum şi pentru prevenirea accidentelor vasculare. Efectul remineralizant şi tonic al coacăzelor negre se datorează bogăţiei în vitamina C şi în elemente minerale alcalinizante (fosfor, magneziu, calciu).

Având proprietăţi antianginoase şi febrifuge, coacăzele negre se folosesc în tratarea amigdalitei cronice. Consumul lor mai este indicat în hidropizie, scorbut, etc.

Deoarece au conţinut redus în zaharuri, coacăzele pot fi consumate de diabetici.

Pelteaua de coacăze, conţinând tanin, se foloseşte în diaree de fermentaţie.

Siropul de coacăze, diluat eventual cu apă, este foarte răcoritor în stări febrile infecţioase, în cazuri de rujeolă(pojar), scarlatină, inflamaţii urinare şi febre bilioase.

Siropul pectoral se prepară di 250 g coacăze la 1 litru de apă, care se fierb până scad la jumătate; apoi se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierb din nou, până scade la jumătate. Se ia câte o linguriţă, la două ore, în caz de tuse, anghine sau laringite.

Decoctul din coacăze negre 5% este foarte bogat în vitamină C, rutozid, săruri de potasiu, etc. Se foloseşte contra arteritei şi aterosclerozei. În loc de decoct se poate folosi suc de gem din coacăze.
Frunzele de Coacăz negru, se recoltează în mai-iunie şi se usucă în strat subţire, la umbră şi în curent de aer. Se foloseşte sub formă de infuzie, decoct şi macerat glicerinat.

Infuzia din frunze de Coacăz negru 2-3% are acţiune calmantă, hipotensivă şi diuretică; se foloseşte în urticarie, hipertensiune arterială, alcoolism, periartrita scapulo-humerală, etc.; se beau câte 100 ml, de două ori pe zi(dimineaţa şi seara).

Decoctul din frunze de Coacăz negru se prepară dintr-o lingură de frunze uscate la 200 ml apă rece; se fierb 5 minute; se foloseşte la dezintoxicarea alcoolicilor, la tratarea înţepăturilor de insecte(are acţiune calmantă), etc. contra înţepăturilor de insecte se poate freca locul dureros cu frunze de Coacăz strivite.

Maceratul glicerinat din frunze de Coacăz negru este indicat în prostatită, psoriazis, infecţii urinare; se obţine prin macerarea la rece a 100 g frunze la un litru de apă care conţine 10% glicerină. Se beau 2-3 căni pe zi.

Infuzia din muguri de Coacăz negru, o lingură de muguri la o cană în clocot, are acţiune antialergică; se beau 1-2 căni pe zi, în cazuri de rinite, rinosinuzite alergice, episclerită, conjunctivă.

Maceratul glicerinat din muguri de Coacăz negru este indicat în psoriazis, rinite, rinosinuzite alergice, impotenţă, etc.

Tinctură din muguri de Coacăz negru se foloseşte în tratamentul infecţiei urinare, al episcleritei, urticariei, etc. Se prepară din 20% muguri uscaţi în 100 ml alcool etilic 60%, prin macerat timp de 8-10 zile. Se iau de 3 ori pe zi câte 50 picături în puţină apă.

12 comentarii:

Dan spunea...

Începând după 3-4 zile de la recoltare, dacă nu se asigură condiţii optime de conservare temporară (de 00C şi umiditatea relativă a aerului de 90-95%).Aici cred că lipseşte continuarea.Întrebare: cunoşti persoane care se ocupă cu coacazul negru(care au plantaţii, îi pasionează, etc)?Cu stimă, Dan.

Anonim spunea...

Ce pot sa-ti spun e ca coacazele negre se gasesc din belsug pe dealuri. In unele zone, Oltenia de exemplu, li se spune porumbe.

Dan spunea...

Cred că ai confundat coacazele negre cu porumbelele, care cresc din belşug, cum spuneai, pe toate dealurile. Dar nu cred că e cazul şi la coacăzel negre.Dacă crezi că e aşa,te rog să faci fotografii, pentru că nu-mi vine să cred.

Anonim spunea...

Va recomand o pagina web dedicata exclusiv coacazului negru. Vizitati www.coacaznegru.com

cristiana spunea...

Dragilor, cu siguranta coacazele negre sunt ceva iar porumbele sunt altceva! Porumbele sunt salbatice, iar coacazele negre cresc numai in curtea omului. Eu personal am asa ceva la Pucioasa. Se inmultesc cu usurinta, iti trebuie numai o smicea

Emil Vladu spunea...

Eu sunt din Oltenia, am copilarit in sate din Oltenia (Dolj si Mehedinti). La campie (Dolj) creste coacazul negru (bunica mea le culegea de pe langa padure si ni le dadea sa le mancam). Porumbele (sau scoroambele cum li se mai spune popular), cresc in principal pe dealuri si se culeg toamna, cand cade bruma. pana atunci, vara, sunt acre rau. se gasesc din belsug spre deosebire de coacaze, care sunt mai rare.
in zona Olteniei dar mai la deal, adica in Mehedinti, se mai gaseste un arbust cu niste fructe f f bune, agrisul. asta se cultiva cred, nu stiu daca salbatic exista. alte fructe "exotice" pe care le-am mai mancat ar fi coarnele (vara sunt verzi, abia se inrosesc putin, f acre) care se culeg tot asa, in octombrie cand cade bruma. ideal este sa le culegi de pe jos, caz in care aduc la gust cu zmeura, moi, dulci, f parfumate. mi-au mai ramas in minte tot la fel - scorusele, desi nu stiu cand se coc si cum sunt coapte, m-am suit in copac si le-am cules verzi, crude, fara gust. insa am inteles ca si ele ar fi o delicatesa.
si daca tot am insirat ce am mancat pe ici pe colo, trebuie sa amintesc si niste fructe din zona Ardealului (jud. Arad) - majmulele. cresc in copaci inalti, cand sunt coapte sunt f moi si f parfumate. le vindeau culagatorii la scoala unde predam cursuri de initiere PC la cornet de ziar mare, mare si cum ar fi in bani actuali cam 20-30 de mii, deci ieftine.

voi ce ati mai mancat? poate sa spuna cineva ceva de catina? cum e? pe unde creste?

P.S. ori ca am nimerit eu niste afine mai aiurea, ori nu stiu care era treaba, insa am mancat afine in Muntii Fagarasului, in zona cabanei Nehoiu, prin Iulie asa, si nu mi-au placut. amare, acre, nici nu mai stiu care era problema lor.

Dana spunea...

Porumbele nu cresc doar in Oltenia, eu sunt din Caras-Severin si la mine in zona cresc pe marginea drumului, le mananca si caprele. Coacazele sunt cu totul altceva, eu le cultiv in gradina pe langa gard, sunt foarte usor de lultivat si cresc foarte repede.
Fratilor cred ca trebuie sa incepem sa mancam fructele noastre nu porcariile altora pline de toate ingrasamintele existente.

dacia spunea...

Eu am coacaze negre in gradina, in Bucuresti. Tatal meu si-a umplut terenul din Buzau cu coacaze, in loc de vie. Imediat dupa revolutie, in zona aia din Buzau, pe un varf de deal era o zona cultivata de "colectiv" cu coacaze. Ele prefera soarele, se ingrijesc usor. Primavara le tai si pun nuiele direct in pamant si se prind. Sunt primele care inverzesc in gradina, chiar inaintea caisului. Cat despre poroambe (asa le zice in zona Buzaului) cresc in salbaticie, seamana, in sensul ca sunt tot boabe negre, si sunt foarte astringente, un remediu foarte bun daca mananci porumb fiert si... ai probleme cu scaunul. Cat despre afine, nu sunt deloc acre, pateaza foarte tare chiar si gura, au niste seminte mici, mici de tot, au culoarea aproape neagra. Pe munte, langa afini, cresc niste arbusti asemanatori, cu fructe asemanatoare, doar mai roscate, acrisoare si fara aroma specifica. Sau ar mai fi putut fi fructe de soc, bobite mai mici si chiar negre (un coleg s-a pacalit odata)

Merlin spunea...

Coacazul e una si porumbele altceva, deasemenea coacazul negru e total diferit de cel alb. In zona Maramures, Satu Mare se cultiva aceste fructe si se prepara vin, dulceturi, sirop. E un produs terapeutic si ca afacere e zic ca are mare viitor. Aici e un articol :

http://www.raspunsuri.info/enciclopedie/enciclopedia-gastronomica/coacaze-negre/

Anonim spunea...

confundati,coacazul negru e una iar porumbele alceva,coacazul negru se planteza nu creste cum cresc porumbele in padure.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Poate sa-mi spuna cineva unde gasesc in zona alba-cluj-zalau-oradea,de fapt in ardeal coacaze negre, nu porunmbele!
Astept un tel sau un bip pe nr de tel, raman dator sau contra cost informatia!
Ms mult,

Claudiu 0749 612 150

Anonim spunea...

vreti coacaze,,, intrati pe www.strongberry.ro